MABAVIT 4. – Egy család vagyunk

Írta: ekkor 2017-08-04

3 nap, 13 ország, összesen 10.000 ember, némely programokon 3-4 ezer fős közösség. Ez a MABAVIT családja a reformáció 500. évfordulóján Magyarországon, Debrecenben. Egy igazi ünnep, ahol a születésnapos az idén 20 éves Magyar Baptisták Világszövetsége, valamint a héten született debreceni fiatalok, akik egyházunktól új földlakókként meglepetés ajándékcsomagot is kaptak.

 

IMG_1248

A sajtótájékoztatót Murányi Anita előadásában, Tóka Szabolcs zongorakiséretével, klasszikus Baptista énekek nyitották. Az első dal szerzőjéről, Horatio G. Spaffordról, Háló Gyula, a Magyar Baptista Egyház kommunikációs vezetője elmondta, hogy az ének születésekor hajótöröttként elvesztett családját siratta, ekkor átölelte Isten megnyugtató kegyelme és megírta a “Ha Isten békéje lakja a szívemet” című énekünket. A sajtótájékoztató vezetőjeként Isten valódi békéjét kívánta a résztvevőknek, megnyitva az alkalmat. stefford

“Nagyszerű dolog, hogy ebben az évben a reformáció 500. évfordulóját ünnepelhetjük. Hálás vagyok azokért az emberekért, akiket Isten ebben a szolgálatában használ.” Kezdte köszöntőjét Paul Msiza a Baptista világszövettség elnöke, majd beszédét a Baptista Világszövettség bemutatásával folytatta: A világszövettség több, mint 125 ország baptistáinak szövettségéből áll. Amikor tagságról beszélünk, a személyes hitre jutott, bemerítkezett emberekre gondolunk, akik közel 40 millióan vannak, de a baptista gyülekezetbe világszerte több, mint 100 millióan járnak.  “Egy nagy család vagyunk, a Krisztusban hívők közössége.” – folytatta Msiza. Olyan emberekből álló családhoz hasonlította a világszövetséget, akik megélik Jézus Krisztusban való egységüket. Mosolyogva hozzátette, bár nem érti a tolmács szavait és az is történhetne, hogy teljesen mást fordít, de mégis érzi a család kötelékét, mely átível kultúrákon, történelmen, nemzeteken. Végezetül elmondta, hogy a világszövettség legfontosabb célkitűzései a misszó és evangélizáció, Isten dicsőítése, az egység és, hogy reagálujnk az emberek szükségleteire.

A folytatásban Dr. Gergely István a Magyar Baptista Világszövettség alelnöke visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még a magyar vallásos világirodalom átcsempészése igazi öröm volt, de kifejezte háláját azért, hogy ma itt ülhetünk és már máshol lehet a hangsúly.

A 4. MABAVIT találkozót a Nemzetközi ifjúsági hét előzte meg, melynek fontosságát beszédében kiemelte Papp János a Magyar Baptista Világszövettség elnöke. Elmondta, hogy az idei nem csupán MABAVIT, hanem “Babavit”, hiszen az ezen a héten született debreceni gyermekek szüleinek ajándékcsomagot ajándékozott egyházunk, ezzel is kimutatva, hogy családias egyházként örülünk minden egyes léleknek. A “valami új született” mottónk is mutatja, hogy örülünk annak, ha valaki új születik, nagyszerű, ha a nemzetünk gyarapodik és olyan felnőtt válik belőlük, akik felelősséggel tudnak élni. “Hiszen fontos, hogy új dolgok szülessenek.”

Ezek után Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere, Dr. Fekete Károly a tiszántúli református egyházkerület püspöke, és Palánki Ferenc Római Katolikus püspök, Debrecen-nyíregyházi megyés püspök, Dr. Hafenscher Károly, a reformáció emlékbizottság miniszteri biztosa, a kormány képviseletében üdvözölték a sajtó képviselőit és a rendezvény szervezőit megnyitó beszédeikkel.

A sajtótájékoztatót Tony Peck az Európai Baptista Szövetség főtitkára zárta a magyar nemzet erejéről és a határokon átívelő közösségről szóló beszédével. Egy filozófus gondolatát idézve elmondta: “az életet előre tekintve kell élni, megérteni viszont csak hátrafele tekintve lehet.” Az evangélium üzenetét nem tarthatjuk meg magunknak. Missziós lelkületű emberként, az identitásunk az örömhír megosztása Jézus Krisztus egész testével.

Együtt tehát a család, bízunk benne, hogy Isten kegyelméből, valami új születik. 2017. augusztus 4-én délben, megkezdődött a három napos ünnep, a 4. MABAVIT.

Rédl Ádám

IMG_20170804_120432

IMG_20170804_114414


Jelenleg szól

Cím

Előadó

Background

Itt kérhetsz dalt