Ne spoilerezz!

Írta: ekkor 2019-05-20

Ne spoilerezz! „Pár hete szinte csak ebbe a felszólításba ütköztem a Facebook-on. Persze ez nem csoda, akkor mutatták be a legújabb Bosszúállók filmet a mozikban, és sokan nem vágytak rá, hogy „lelőjjék” nekik a poént.
Szerintem ez a legtöbbünk számára érthető. Nem szeretjük előre tudni hogyan is fog egy adott film, sorozat, vagy éppen egy jó könyv  végződni (a krimikre ez hatványozottan igaz 😀 ). Mert ugye akkor már nincs értelme végignézni vagy olvasni. Oda a varázs, a kaland, a meglepetés, no meg a katarzis is elmarad. És így már az egész értékét veszti számunkra.

De milyen érdekes! Ha a saját életünkről van szó, akkor pedig azért szeretnénk előre látni dolgokat. Ugye? Kellenek a biztos pontok ebben a bizonytalan világban. Ha ismeretlen az út előttünk, az félelemmel tölthet el. Nem tudjuk mi lesz, ha…? Meglesz-e ez, meglesz-e az? És mi, mikor és hogyan? De nem kapunk választ. Isten bár adhat kijelentést, elhívhat minket valamilyen feladatra, viszont napra pontosan lebontott 10/20/30 éves terveket talán nem nyom a kezünkbe. Mert jól ismer minket. Sokszor jobb, ha nem tudunk mindent. Ki tudja, hogy reagálnánk rá?

Emlékszem egyik kedvenc könyvemre, amiben szerepelt egy tükör. Edevis tükrének hívták, és ha az ember belenézett, „szíve legmélyének leghőbb vágyát” látta meg.  Természetesen e tárgy rejtélyét sokan nem tudták megfejteni, azt gondolták a jövőt mutatja. Így nem csoda, hogy egyfajta függésbe kerültek tőle, és napról napra, újra meg újra belenéztek, remélvén, hogy megvalósul, amit benne látnak, de egy hangyányit sem tettek érte.  Aztán egyszer csak elrepült felettük az élet.
Nem lehet, hogy a valóságban is hasonlóan működne ez? Úgy értem, ha lenne előttünk egy nagyon pontos kép, arról mi vár ránk az életben, vajon hogyan reagálnánk? Nem babonázna meg minket? Nem álmodoznánk-e végig az életünket, aztán egyszer csak arra ébrednénk, hogy ennyi volt?  De tegyük fel, hogy esetleg nem teljes happy enddel zárulna a sztorink. Ha tudnánk például, hogy csak x évünk van még pontosan hátra. Mit tennénk? Engem biztos megbénítana a tudat, és biztos nem használnám jól ki azt az időt.

Ezért örülök, hogy Isten jobban tudja kinek és mennyit enged látni az előtte lévő útból. És ha fenn lenne Facebookon, a ne spoilerezz posztok özönére talán csak egy kommenttel reagált volna: “Nem állt szándékomban. Csak olvasd el az Ézsaiás 55:8-9-et 😉 “

 

K.


Olvasói vélemény

Válasz írása

E-mail címedet nem tesszük közzé. Kitöltendő mezők a *-al jelöltek*Jelenleg szól

Cím

Előadó

Background

Itt kérhetsz dalt