A Baptista Rádió és az iskola

Írta: ekkor 2019-09-02

Meghallgathatod iskolába menet
Az édesapa a faluközösség határában a földeken dolgozott. Így volt ideje jártában-keltében – szinte egész nap – tanítani a gyermekét és példát adni elé. Aztán a nevelés területén. Mivel abban az időben, amikor a Biblia íródik, csak a nagyon gazdag gyerekek jártak iskolába, illetve hozzájuk jártak általában a rabszolga pedagógusok. Szóval a nevelés úgy történt, hogy tavasszal elmondta: Most vetünk. Ebbe a földbe ezt a magot. Most ültetünk itt. Ide ezt a növényt. Aztán amikor eljött az aratás ideje, megmutatta a kaszát. Megmutatta a betakarító eszközöket, és azt mondta a fiának: Most pedig aratunk. És a nevelés úgy folytatódott: Fiam, támad az ellenség. Ez a kard, ez a pajzs. Az a lándzsa, azok ott a lovak. Azok meg a rokonok, és most megvédjük mindazt, ami a miénk. Nos, kedves testvérek, a tanítás, a nevelés ilyen értelemben teljesen kézzelfogható volt és teljesen az édesapa szolgálata volt.
(Meláth Attila: Tanítsuk, neveljük, védelmezzük gyermekeinket!, Vác, 2018. június 10.)

Meghallgathatod az óraközi szünetekben
A Debreceni Televízió Erőnk Forrása című műsorában hangzik el a Talentum Baptista Általános Iskoláról:
A gyereknek elsősorban otthon gyereknek kell lennie. Játszania felhőtlenül mindig, vacsorát készíteni anyával, apával leülni sakkozni. A házi feladat mellett ez nem megy. A gyerek legyen gyerek… Van egy néhány alapelv, amelyeket kezdettől fogva szerettünk volna érvényesíteni. Az egyik legfontosabb az, hogy a befogadás, az inklúzió és a minőségi oktatás egyszerre jelenjen meg. A legtöbb iskolában vagy az egyiket vagy a másikat hangsúlyozzák inkább. De mi azt gondoltuk, hogy éppen úgy tudunk egy inkluzív, egy befogadó és a talentumokat mindenkiben megkeresni kész és támogató iskolát létrehozni, hogyha az oktatás nagyon jó minőségű, nagyon jó színvonalú. Azt hiszem, ez az egyik legfontosabb alapelv.
(Talentum Baptista Általános Iskola, Debrecen, 2016. november 24.)

Meghallgathatod otthon a tanulás mellett
Annyiféle hatás éri a gyermekeinket, a következő generációt, hogy föl kell vállalnunk az értékeinket. Az értékeinket megfelelő módon kell továbbadnunk. Mi igyekszünk bevonni a gyerekeket, a szülőket, a családokat az oktatási intézmények életébe. Azt akarjuk, hogy közösség alakuljon ki, és a közösségekben hasson mindaz, amit mi is kaptunk.
(Országos baptista tanévnyitó a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban, 2018. szeptember 25.)

Meghallgathatod kikapcsolódásként
Sokszor halljuk azt, hogy értsd már meg, a szolgálat majd a munkám után jön, az egyetem után jön vagy majd az érettségim után jön. Majd a szakmám után jön. Majd amikor kifizetem az adósságomat. Amikor már házam van. Amikor már kifutsz az időből. Az nem így működik. Ha az Isten abban akar látni, amiben benne vagy, akkor meg fog áldani ebben. S honnan fogod tudni, hogy azt kell csinálnod? Van egy belső megelégedettséged. Azt tudom, hogy a helyemen vagyok. A fiaimnak szoktam mondani, amikor nincs kedvük tanulni, hogy nem is kell tanulni. A feleségem mindig ki van akadva, amikor ezeket mondom. Nem kell iskolába járni, nem kell megtanulni… Teljesen mindegy. Lehetsz utcaseprő is. Semmi gond. Egyetlen­egy feltétel van. Az az utca, amit te takarítasz, a legtisztább legyen! Mert hogyha az lesz, akkor elégedett ember leszel.
(Szenczy Sándor és Petró Gergely szolgálata, Chicago, 2018. augusztus 26.)

Minden adás visszahallgatható: www.mixcloud.com/BaptistaKlasszik. Baptista Rádió, „Neked szól!” baptistaradio.hu.
Majnár Zsolt

Címkézve mint

Olvasói vélemény

Válasz írása

E-mail címedet nem tesszük közzé. Kitöltendő mezők a *-al jelöltek*Jelenleg szól

Cím

Előadó

Background

Itt kérhetsz dalt