Az imádság nyelvéről a Baptista Rádióban Rádiós műsorajánló a januári témához

Írta: ekkor 2020-01-17

Az imádság jutalma, amely a bátorít
„Elgondolkoztat, miért azt kérték a tanítványok Jézustól, hogy »taníts minket imádkozni«. Úgy gondolom, megvan ennek a magyarázata. Ők Jézussal együtt éltek éjjel-nappal éveken át, s azt érzékelték, hogy Jézus életének ez a titka. Az Atyával való szoros kapcsolat, amelyet folytonosan ápol, mélyít, és ezt kívánták meg… Nehéz, kritikus helyzetek jönnek az életünkben. Problémák. Hova menekülünk vele? Kivel beszéljük meg? Jézus ebben is példát mutat, hiszen ő valóságos emberként élt köztünk… Spurgeon egy nagyon jó tanácsot adott abban, hogy hol kell és mikor kell tartani a titkos kamrát. Egy példázatot, egy történetet mondott el, és így tanította hallgatóit. Volt egy szolgalegény, aki nagyon komoly hívő fiú volt. Ahol dolgozott, minden délben kapott egy óra pihenést. Ő ezt az egy órát használta fel mindig arra, hogy csendességet tartson, imádkozzon, Istennel közösséget ápoljon. Igen ám, de ennek a gazdának volt egy fia, aki mindig megzavarta… Ezért kitalálta, hogy van egy szénapadlás, ahová csak létrával lehet fölmenni. Mindig, amikor jött az egy óra, akkor oda ment a szénapadlásra, maga után húzta a létrát, hogy a gyerek ne mehessen utána. És akkor egy órát töltött az Úrral. Spurgeon ebből azt az üzenetet szűrte le, hogy ott tartsd a titkos kamrát, ahol magad után tudod húzni a létrát. Vagyis ahol valami módon ki tudod alakítani, hogy egyedül vagy és nem zavar semmi, hogy Istennel beszélgethess.” (Id. Kovács Géza: Az imádságról; Bp. Angyalföld; 2014. március 16.)

Az imádság ereje és az odaszánásunk
„Ha ismerem Jézust, alig várom, hogy mondjak neki valamit. Persze lehet otthon is. De ha már a közösségben vagyunk, akkor az adatott nekünk, hogy lehetőségünk van megszólítani az Istent. Tehát nagyon fontos: akit ismerek, azt imádjam is. Sok esetben a templomba járók nem ismerik az Istent. Nem kell ott nagy prédikációkat mondani az imádkozásban. Egy történetet hallottam, hogy egy indián járt a templomba rendszeresen. A lelkipásztor látta, hogy mindig jön az indián, odajön előre a szószékhez. Letérdel, elmond egy imát, és aztán a helyére ül. Meghallgatta a lelkipásztor, hogy melyik imát mondja el, mert nagyon rövid ima volt. Eljön az indián, letérdel, és azt mondja: »Jézus, itt van Jim.« Aztán a helyére ül. Legközelebb újra jön, és csak annyit mond: »Jézus, itt van Jim.« Aztán hosszabb ideig hiányzott Jim, nem jött a templomba. Meghallotta a lelkipásztor, hogy kórházban van. Elment meglátogatni a kórházba. És akkor azt mondja: »Hiányzol, Jim.« »Tudom, de Jézus mindennap eljön hozzám és azt mondja: Jim, itt van Jézus.« Ha csak annyit mondok: »Úr Jézus, itt vagyok, és nem tudok sokat mondani neked. Csak annyit akarok mondani, itt vagyok.« Tudja ő, hogy itt vagyok, de nem baj, ha kimondom: Úr Jézus, itt vagyok. Nagyon fontos, hogy tudjam, kihez imádkozom, hogy legyen meg bennem ez az ismeret. Ahogy Pál apostol mondja: megismerjem őt és feltámadásának erejét.” (Dóczé Bálint: Krisztus imádkozni tanít; Csengőd; 2017. július 16.)

Hogy lehet hatékonyabb az imaéletünk
Az imádkozás a szív munkája. A lélek munkája. Ha nincs benne a lelkünk, ha nincs benne a szívünk az imádkozásban, nem igazán lehet imádságnak nevezi, legfeljebb rebegésnek. Vagy annyit érünk el vele, mintha a holdhoz imádkoznánk. Ki tudja, mihez, de Istenhez biztos nem. Az imádság a szív munkája. A lélek munkája, és erre fel kell gerjesztenünk a szívünket. Minden egyes alkalommal, amikor letérdelünk közösségben vagy egyedül, de a szívünkkel, hogy imádkozzon. Nem sokat ér az ajkunkon kimondott szó imádság közben, ha a szívünk nincs benne. Ez az első nagyon fontos igazság. A második ugyanilyen fontos, éspedig az, hogy az imádság mindig hatékonyabb és messzibbre visz minket, mint akármilyen bizonyságtétel vagy beszéd.” (Pardi Félix: Jézus Krisztus imaélete; Ké­mer, Románia; 2014. november 12.)

Hallgasd a Baptista Rádiót 2020-ban is! Ha megtetszett, ajánld másoknak, hiszen érdemes meghallgatni minden hangfelvételt hazánkban és határon túl is.
Minden adás visszahallgatható:
https://www.mixcloud.com/
BaptistaKlasszik/.
Baptista Rádió. „Neked szól!”

OnAir2 Home


Majnár Zsolt


Olvasói vélemény

Válasz írása

E-mail címedet nem tesszük közzé. Kitöltendő mezők a *-al jelöltek*Jelenleg szól

Cím

Előadó

Background

Itt kérhetsz dalt